Start » Wypieki wytrawne

Tarta z mascarpone i suszonymi pomidorami

18 stycznia 2015 0 Komentarzy

Gdy dość niespodziewanie mają Was odwiedzić goście, a macie w lodówce ciasto francuskie,  mascarpone i ser typu feta oraz pomidory suszone, wyczarujecie szybko pyszne danie.
Niestety, w nie każdym sklepie można dostać ciasto francuskie na maśle, ale ostatnio trafiłam na takie Bliklego. Nie zawiera żadnych zbędnych dodatków, jest mrożone. Za jego małą wadę uważam, że jest w jednym (zwiniętym płacie), w związku z czym przy odmrażaniu trzeba już zużyć całą porcję.

tarta z mascarpone i pomidorami suszonymi

tarta z mascarpone i pomidorami suszonymi

  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 g mascarpone
  • 200 g serka typu feta
  • 100 g pomidorów suszonych z zalewy, drobno pokrojonych
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • garść orzechów włoskich

 

Jeśli ciasto francuskie jest zamrożone, trzeba je najpierw rozmrozić.
Ciasto pokroić na niewielkie prostokąty. Podpiec 7 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C.

Mascarpone wymieszać z serkiem typu feta, pomidorami i przyprawić ziołami prowansalskimi oraz pieprzem.
Wyłożyć farsz na ciasto, zostawiając po bokach ranty. Na wierzchu rozłożyć orzechy włoskie.
Piec jeszcze około 15 minut, do zezłocenia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: