Start » Wypieki wytrawne

Tarta z oliwkami i jarmużem

26 września 2016 0 Komentarzy

Kruche, wytrawne ciasto z dodatkiem razowej mąki orkiszowej. Jarmuż fajnie komponuje się tu kolorystycznie, ale nie dominuje w smaku.

tarta z oliwkami i jarmużem

tarta z oliwkami i jarmużem

 

CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g razowej  mąki orkiszowej
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 ml zimnego mleka

 

NADZIENIE:

  • 4 łyżki czerwonego pesto
  • mała czerwona cebula, podzielona na pierścienie
  • 60 g czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • 30 g sera wędzonego pokrojonego w kostkę
  • garść porwanych liści jarmużu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

 

 

CIASTO:

Z mąk usypać wzgórek, zrobić w nim wgłębienie. Dodać masło, sól, jajko i mleko. Zagnieść ciasto.
Wyłożyć nim formę do tart o średnicy 25 cm i schłodzić w lodówce przez 1h.
Podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 15 minut.

 

NADZIENIE:

Podpieczone ciasto posmarować czerwonym pesto. Wyłożyć krążki cebuli, jarmuż, ser, oliwki. Wymieszać śmietanę z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Piec około 20 minut, do ścięcia masy.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: