Start » Warzywa

Tarta z porami i kozim serem

28 marca 2011 0 Komentarzy

Przepyszna tarta, z pewnością wjedzie w skład moich ulubionych tart. Słodkawa papryka w kontraście z ostrym, gorzkawym serem kozim to raj dla moich kubków smakowych…

Nie obierałam sera ze skórki i dodałam go o połowę mniej. Dorzuciłam więcej oliwek. Użyłam suszonego tymianku (1 łyżeczkę).

Piekłam w formie do tart o średnicy 27 cm,a  nie tak jak sugeruje autor książki – w 4 foremkach do tart  o średnicy 12 cm.

Źródło: ” Wegetariańskie dania 101 sprawdzonych przepisów”  Orlando Murrin

Danie dla  4 osób, łączna ilość kcal: 1764.

tarta z porami i kozim serem

tarta z porami i kozim serem

1764 kcal

  • 250 g kruchego ciasta
  • łyżka oliwy
  • por pokrojony wzdłuż i na kawałki
  • żółta papryka pokrojona w kostkę
  • 6 czarnych oliwek pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki świeżych liści tymianku
  • 100 g koziego sera, obranego ze skórki, pokrojonego w kostkę

Ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki / foremek. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 12 minut.

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć por z papryką. Na podpieczone ciasto  wyłożyć  pora z papryką. Posypać tymiankiem, oliwkami i serem. Piec kolejne 12 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: