Start » Przystawki ciepłe

Tarta z porem i kruszonką

8 stycznia 2017 0 Komentarzy

Kruche ciasto z farszem porowo-serowym oraz kruszonką z chleba i orzechów laskowych. Można przygotować w formie tartaletek.

Przepis z miesięcznika kuchnia, z moimi zmianami.

tarta z porem i kruszonką

tarta z porem i kruszonką

 

CIASTO:

  • 280 g mąki orkiszowej lub pszennej
  • 140 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 8 łyżek zimnej wody

NADZIENIE:

  • 500 g pora
  • 50 g masła
  • 3 jajka
  • 75 ml kremówki
  • 75 ml mleka
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz

KRUSZONKA:

  • 50 g startej mozzarelli
  • 85 g miąższu z chleba
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

 

CIASTO:

Mąkę posiekać z masłem i solą. Dodać wodę. Energicznie wymieszać. Uformować kulę. Schłodzić 30 minut.
Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę o średnicy około 23 cm.  Ponakłuwać widelcem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 12 minut.

NADZIENIE:

Na patelni roztopić masło, dodać pora pokrojonego w talarki. Przykryć i dusić około 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Jajka roztrzepać z kremówką, mlekiem, musztardą i mozzarellą. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z porem.
Wyłożyć na podpieczony spód. Piec około 25 minut.

KRUSZONKA:

Wymieszać składniki kruszonki, wyłożyć na tartę i piec jeszcze około 15 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: