Start » Wypieki wytrawne

Tarta z serem kozim i karmelizowanym czosnkiem

18 marca 2016 0 Komentarzy

Tarta na cieście francuskim z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem.
Jeśli nie robimy sami ciasta, polecam mrożone od Bliklego, jedyne jakie znalazłam w większym sklepie, bez dodatku margaryny (w 500 g opakowaniu).
Trzy główki czosnku – może się wydawać, że to dużo na jedną tartę, ale podczas obróbki trochę się skurczą i nie wcale nie będzie ich dużo:).
Tartę bardzo polecam, nie jest pracochłonna, a efekt jest naprawdę zachwycający.

Przepis….tak, znów z książki: „Obfitość” autorstwa Yotam Ottolenghi :) .

tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem

tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem

 

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 3 główki czosnku, obrane, podzielone na ząbki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 3/4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku
  • 120 g miękkiego, kremowego sera koziego (np. rolady)
  • 120 g twardego sera koziego
  • 2 jajka
  • 100 ml kremówki*
  • 100 ml creme fraiche **
  • sól
  • pieprz

 

* i ** Zamiast kremówki i creme fraiche użyłam zwykłej śmietany.

Ciasto rozwałkować do formy do tart o średnicy 28 cm i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
Czosnek zalać wodą, zagotować i blanszować 3 minuty. Odcedzić.
Rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, smażyć na dużym ogniu 2 minuty. Wlać ocet balsamiczny, 220 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier, zioła i 1/4 łyżeczkę soli. Podgrzewać na średnim ogniu 10 minut, aż większość płynu odparuje, a czosnek pokryje się ciemnym syropem.
Oba rodzaje sera rozłożyć na podpieczonym spodzie. Ułożyć czosnek.
Ubić jajka ze śmietanami, 1/2 łyżeczką soli i pieprzem. Zalać tartę.
Piec jeszcze 35-35 minut w temperaturze zmniejszonej do 160 stopni C.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: