Tarta z soczewicą
Sycące danie, z wysokobiałkową soczewicą. Spód wykonałam z ciasta bez dodatku jajek.
CIASTO:
- 225 g mąki
- 100 g zimnego masła
- 4-5 łyżek zimnej wody
- sól
NADZIENIE:
- 175 g soczewicy
- 300 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 2 papryki czerwone, pokrojone
- 1 cebula, pokrojona
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól
- pieprz
CIASTO:
Do mąki dodać masło, pokroić je na kawałki, rozcierać palcami, dodać wodę, sól. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez 1h.
NADZIENIE:
Soczewicę zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, aż zmięknie.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, papryki, dusić około 10 minut. Wymieszać z soczewicą, dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Wyłożyć farsz i piec kolejne 20 minut.

Dodaj komentarz!