Start » Wypieki wytrawne

Tarta z soczewicą

19 lipca 2015 0 Komentarzy

Sycące danie, z wysokobiałkową soczewicą. Spód wykonałam z ciasta bez dodatku jajek.

tarta z soczewicą

tarta z soczewicą

CIASTO:

  • 225 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • sól

NADZIENIE:

  • 175 g soczewicy
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 papryki czerwone, pokrojone
  • 1 cebula, pokrojona
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Do mąki dodać masło, pokroić je na kawałki, rozcierać palcami, dodać wodę, sól. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę. Schłodzić w lodówce przez 1h.

 

NADZIENIE:

Soczewicę zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, gotować około 10 minut, aż zmięknie.
Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, papryki, dusić około 10 minut. Wymieszać z soczewicą, dodać płatki drożdżowe, sos sojowy, koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać.

 

Ciasto rozwałkować, przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 10 minut. Wyłożyć farsz i piec kolejne 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: