Start » Ciasta kruche

Tarta ze śliwkami

6 września 2015 0 Komentarzy

Pyszne, kruche ciasto z masą waniliową i śliwkami. Krem do tarty przygotowuje się z proszku budyniowego, ale gotuje się go nie tradycyjnie na mleku, ale na śmietanie kremówce.

tarta ze śliwkami

tarta ze śliwkami

CIASTO:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g mąki krupczatki
  • 250 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

NADZIENIE:

  • 2 budynie waniliowe
  • 4 łyżki cukru ( o ile budyń go nie zawiera)
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 500-600 g śliwek

CIASTO:
Zimne masło posiekać z mąkami, żółtkami, cukrem. Zagniatać ciasto, dodając śmietanę. Uformować kulę. Schłodzić w lodówce 1-2h.
Formę do tart o średnicy 27 cm wyłożyć ciastem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 Stopni C przez 15-20 minut.
Wyłożyć masę, rozłożyć wypestkowane śliwki. Piec kolejne 20 minut, aż do ścięcia wierzchu.
Kroić po całkowitym ostudzeniu.

NADZIENIE:

Zagotować 1,5 szklanki kremówki. W pozostałej 1/2 szklance kremówki wymieszać budyń (ew. cukier).
Wlać do wrzącego mleka, zagotować. Gotować, ciągle mieszając, do zgęstnienia masy.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: