Start » Przystawki ciepłe

Tartaletki cebulowe

24 listopada 2013 0 Komentarzy

Podpieczenie ciasta przed wyłożeniem farszu spowoduje, że tartaletki zachowają kruchość.

tartaletki z cebula

tartaletki z cebula

 

CIASTO:

  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 75 g schłodzonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody

NADZIENIE:

  • 1 jajko
  • 100 ml śmietany 18%
  • 50 g startego sera
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Do mąki z solą, dodać masło, rozetrzeć jak na kruszonkę. Wlać wodę, zagnieść ciasto. Uformować w lodówce. Schłodzić minimum 30 minut. Rozwałkować. Wyłożyć ciastem foremki do tartaletek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 15 minut.

NADZIENIE:

Ubić jajko ze śmietaną, dodać ser, cebulę i przyprawy. Wymieszać.

 

Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie cebulowe, piec kolejne 10 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: