Tartaletki z masarpone
Kruche tartaletki z mascarpone to pomysł na szybką i nieskomplikowaną przystawkę. Karczochy można zastąpić czarnymi oliwkami lub zielonym groszkiem.
Nadzienie na tartaletki najlepiej wykładać krótko przed podaniem.
Przepis na 12 sztuk.
CIASTO:
- 175 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
NADZIENIE:
- 120 g mascarpone
- kilka łyżek jogurtu greckiego
- 12 połówek suszonych pomidorów
- 150 g karczochów odsączonych z zalewy
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
CIASTO:
Przesiać mąkę, dodać sól i masło. Rozcierać palcami i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 12 równych kulek. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do foremek do tartaletek lub babeczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.
NADZIENIE:

Dodaj komentarz!