Start » Wypieki wytrawne

Tartaletki z masarpone

22 marca 2017 0 Komentarzy

Kruche tartaletki z mascarpone to pomysł na szybką i nieskomplikowaną przystawkę. Karczochy można zastąpić czarnymi oliwkami lub zielonym groszkiem.
Nadzienie na tartaletki najlepiej wykładać krótko przed podaniem.
Przepis na 12 sztuk.

babeczki z mascarpone

babeczki z mascarpone

 

CIASTO:

  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g masła
  • 3-4 łyżki zimnej wody

 

NADZIENIE:

  • 120 g mascarpone
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • 12 połówek suszonych pomidorów
  • 150 g karczochów odsączonych z zalewy
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

Przesiać mąkę, dodać sól i masło. Rozcierać palcami i stopniowo wlewać wodę, zagniatając ciasto. Wyrobione ciasto podzielić na 12 równych kulek. Każdą z nich rozwałkować i przełożyć do foremek do tartaletek lub babeczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 20 minut, do zarumienienia. Odstawić do ostygnięcia.

 

NADZIENIE:

Mascarpone wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.  Słonecznik podprażyć na suchej patelni, mieszając, aż się lekko zarumieni. Odstawić do ostudzenia.
Na upieczone babeczki wykładać mascarpone, układać połówki suszonych pomidorów i kawałki karczochów. Posypać słonecznikiem.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: