Tartaletki z musem warzywnym i topinamburem
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, zwany jest też karczochem jerozolimskim.
Jego bulwy przypominają z wyglądu ziemniaki.
W smaku zbliżony jest moim zdaniem najbardziej do kiełków słonecznika.
Można go jeść na surowo jak i po obróbce.
Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce uprawiany był głównie jako roślina pastewna.
Jak większość warzyw jest niskokaloryczny, zawiera sporo potasu oraz witaminy z grupy B. Nie zawiera skrobi, ale inulinę, wielocukier, który powoduje obniżenie poziomu cholesterolu, lipidów oraz cukru we krwi. Inulina dodatkowo stymuluje rozwój pożytecznej flory bakteryjnej, co wpływa korzystnie także na układ odpornościowy.
W Gdańsku do kupienia w m.in. hipermarkecie Leclerc.
A do samych babeczek – smakują wyśmienicie.
Źródło inspiracji: ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes, z moimi zmianami.
CIASTO:
- 100 g zimnego masła
- 125 g mąki
- 55 ml śmietany
NADZIENIE:
- 1 mały topinambur
- 1 łyżka oliwy
- 300 g marchwi
- 150 g selera
- 50 g masła
- 100 ml mleka
- zioła prowansalskie
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- zielona pietruszka
CIASTO:
Masło posiekać, dodać mąkę, zagniatać szybko ciasto, dodać śmietanę. Zagnieść, uformować kulę. Zawinąć w folię, schłodzić w lodówce 1/2-1h.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm.
Wyłożyć nim małe foremki do tarteletek.
NADZIENIE:
Topinambura wyszorować, pokroić w cienkie talarki.
Skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, po 15 minutach obracając je na 2-gą stronę.
Seler i marchew obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Gotować około 10 minut do miękkości, odcedzić.
Włożyć ponownie o garnka, zalać mlekiem, dodać masło, pogrzać, do rozpuszczenia masła. Doprawić gałką, ziołami, solą i pieprzem.
Przestudzić, zblendować.
Tarteletki podpiec około 15 minut. Nałożyć farsz. Piec jeszcze około 10 minut.
Na wierzchu ułożyć czipsy z topinambura. Posypać posiekaną nacią.

Dodaj komentarz!