Start » Chleby, bułki na zakwasie

Tatterowiec

30 marca 2012 0 Komentarzy

Chleb w smaku wyszedł idealny, z chrupiącą skórką.
Jednak boki i spód chleba za bardzo się przypiekły, jeszcze nie wiem co było tego powodem.
Chleb był tak smaczny, że zapomniałam, że miałam go trochę zachować do produkcji zakwasu na żurek …i zjadłam cały.

Zakwas do tego razowca ma być płynny, więc w przypadku gęstszego zakwasu, należy dodać więcej wody.
Młody zakwas można wspomóc łyżeczką suchy drożdży. Mój jest młody, ale spokojnie wyrósł bez  ich dodatku (zostawiłam do do rośnięcia na całą noc).

Z powodu małej ilości zakwasu piekłam z połowy porcji, więc wyszedł dość niski (nie miałam aż tak mikrej keksówki).
Przepis z tej strony

 

tatterowiec

tatterowiec

 

 

przepis

 

  • 400 g zakwasu żytniego
  • 150 ml wody
  • 100 g maki żytniej (zwykłej  lub razowej)
  • 300 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka soli
  • pół łyżeczki cukru demerara

 

 

Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić luźne ciasto. Pozostawić   do wyrośnięcia na 1 godzinę, pod przykryciem. Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, przełożyć do foremki wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami /płatkami żytnimi. Wierzch spryskać oliwą. Przykryć  i pozostawić do kolejnego wyrastania (kilka godzin, do podwojenia objętości, uważając by ciasto nie przerosło). Przed pieczeniem posypać makiem/ otrębami / kolendrą / płatkami żytnimi.

Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 200 stopni C, piec 60 minut. Dobrze nagrzany piekarnik spryskać wodą.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: