Start » Desery

Tiramisu – klasyczny deser włoski

26 grudnia 2009 1 Komentarz

Tiramisu – przepyszny deser na bazie rewelacyjnego serka mascarpone (ja używam z powodzeniem mascarpone firmy Piątnicy). Nie jest pracochłonny, nie wymaga dodatku żelatyny, a powala efektem smakowym ;) .
Można go przygotować w jednym większym naczyniu lub 4 mniejszych pucharkach. Przygotowuję go zawsze z likierem kawowym, ale można użyć innego alkoholu.

tiramisu 1
250 g serka mascarpone

2 żółtka

1 białko

6 czubatych łyżeczek cukru pudru

okrągłe biszkopty

kakao

1/3 – 1/2 szklanki mocnego naparu kawy

5-6 łyżek wina marsala/ likieru kawowego

Żółtka z cukrem pudrem ubić na biało, dodać mascarpone i zmiksować. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą. Do naczynia wyłożyć warstwę biszkoptów solidnie nasączonych kawą wymieszaną z alkoholem. Na nie wyłożyć połowę masy, posypać warstwą kakao. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i resztę masy. Włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypać kakao.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Komentarz »

  • padlinożerca pisze:

    Potwierdzam, rzeczywiście powala do tego stopnia, że po pierwszej porcji człowiek staje się egoistą i wciąga go do końca ;)

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: