Start » Przystawki zimne

Tofu a la śledź

3 stycznia 2017 0 Komentarzy

Absolutnie nie tęsknie za smakiem ryb, a w szczególności śledzia w occie, którego nigdy nie lubiłam. Jednak tofu w zalewie z niewielkim dodatkiem octu i glonów wakame to ciekawa propozycja dla nadania neutralnemu serkowi z soi wyrazistego smaku. Nie jest wbrew moim obawom zbyt  rybny i nie za kwaśny.
Przepis z magazynu „Slowly veggie”

tofu a la śledź

tofu a la śledź

 

  • 180-200 g tofu naturalnego
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki soli
  • 1 cebula, pokrojona w krążki
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka ziaren kolorowego pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ziarno jałowca
  • 4-5 glonów wakame

 

Do garnka z ciepłą wodą dodać ocet, glony wakame i sól. Podgrzewać do rozpuszczenia soli. Odstawić do ostygnięcia.
Tofu pokroić na plastry o grubości około 1 cm (cieńsze wychodzą fajniej).
Na dnie słoika układać na zmianę cebulę i tofu. Wrzucić przyprawy. Zalać ostudzoną marynatą.
Odstawić do lodówki na minimum 24 h.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: