Start » Pasty, pasztety

Tofucznica

22 listopada 2016 0 Komentarzy

Tofucznicę zna pewnie większość wegetarian i wegan, ja się do niej zabierałam jak przysłowiowy pies do jeża. Pewnie dlatego, że wolę tofu wędzone, nie tak neutralne w smaku jak zwykłe tofu. Ale w końcu nastał ten dzień i na śniadanie pojawiła się tofucznica, czyli a la jajecznica wegańska. Przed przystąpieniem do jej smażenia przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie w mojej wersji pojawić się koniecznie musiała: kurkuma - nadaje żółty kolor, płatki drożdżowe, sos sojowy oraz tz. czarna sól czyli KALA NAMAK.
Czarna sól w rzeczywistości jest różowa i ma bardzo charakterystyczny jajeczny posmak.
Tofucznica wychodzi całkiem smaczna, dzięki przyprawom w smaku nie kojarzy mi się zupełnie z tofu.

Z podanych składników wychodzi 1-2 porcje.

tofucznica

tofucznica

  • 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
  • mała, drobno posiekana cebula
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka sosu sojowego *
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypiorek, drobno pokrojony

 

* W wersji bezglutenowej sos sojowy można zastąpić sosem tamari.

 

Na rozgrzaną oliwę wrzucić cebulę i czosnek. Mieszając, podsmażać kilka minut, do zeszklenia. Tofu rozgnieść widelcem, wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz szczypiorku. Wrzucić na patelnię i wymieszać z tofu. Podsmażać mieszając, jeszcze kilka minut.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: