Start » Strączkowe, Wegańskie odpowiedniki

Tofufeta

13 marca 2019 0 Komentarzy

Coś dla początkujących wegan lub osób chcących ograniczać nabiał.
Przepis jest bardzo prosty, a taka „feta” idealnie nadaje się np. do sałatek.
Serek sojowy (tofu) moczymy w kwaśnej zalewie, dzięki czemu nabiera kwaskowatego smaku, typowego dla fety.
W zależności czy planujemy tofufetę użyć jako składnik farszu czy sałatki możemy wybrać bardziej miękkie lub twarde tofu.

 

tofufeta

tofufeta

  • 180 g kostka tofu naturalnego lub wędzonego
  • 250 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 szklanka oleju
  • zioła prowansalskie / chili /ulubiony zestaw przypraw

 

Tofu pokroić w niewielką kostkę. Kwasek cytrynowy wymieszać z wodą i solą. Zalać tofu, przełożyć do pojemnika / słoika i zamknąć w lodówce na 2-3 dni.
Po tym czasie tofu odcedzić, zalać olejem wymieszanym z przyprawami i ponownie wstawić do lodówki.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: