Start » Serniki

Tofurnik mango i „Bez jaj” Agaty Wilkowskiej

15 marca 2019 0 Komentarzy

Tofurnik z mango na zimno, to pierwszy przepis który miałam przyjemność (i nie tylko ja) przetestować z nowej książki ” Bez jaj” autorstwa Agaty Wilkowskiej.
Ciasto zebrało zasłużone owacje, a jego dodatkową zaletą jest szybkość przygotowania. Co prawda powinno spędzić w lodówce przed podaniem kilka godzin, ale za to nie trzeba odpalać piekarnika:).
Przepis minimalnie zmodyfikowałam.

Bez jaj, A.Wilkowska

Bez jaj, A.Wilkowska

„Bez jaj” Agaty Wilkowskiej to zbiór przepisów na wegańskie słodkości. Nie wszystkie wymagają użycia piekarnika.

Składniki nie są specjalnie wyszukane, a przepisy wielce czasochłonne czy skomplikowane. Mimo tego znajdziemy tu sprawdzone receptury zarówno na drobne słodkości takie jak kokosanki, makaroniki czy eleganckie torty np. Tort szwarcwaldzki, Tort orzechowy z karmelizowanym popcornem.
Podkreślę, że przepisy są sprawdzone, bo autorka prowadzi swoją cukiernię w Poznaniu.
Są tu zarówno przepisy na tradycyjne słodkości tyle że w wersji 100% roślinnej (np. Jagodzianki, Tort Sachera) i bardziej współczesne np. Tort orzechowy z karmelizowanym popcornem, Banoffee.
Chociaż sama autorka podkreśla, że zawarte tu przepisy bazują głównie na mące pszennej, cukru (tak, cukru, nie ksylitolu tudzież innych zamiennikach) oraz tłuszczu, co niekoniecznie jest zdrowe, to uważam, że ta książka może też zainspirować do tworzenia zdrowszych słodkości.  Może przyczynić się do „przemycania” niejadkom wartościowych składników tj. cieciorka („Sernik” limonkowy z ciecierzycy), tofu (tofurniki), kasza jaglana (Jagielnik orzechowy z solonym karmelem).
Na początku książki umieszczone są bazowe informacje dotyczące zamienników jaj, mleka, jogurtów i śmietany.
Znajdziemy też wykaz roślinnych składników potrzebnych do wypieków, które niekoniecznie mamy w domu, jeśli do tej pory piekliśmy „tradycyjnie” np. agar czy mleko kokosowe.
Jest też strona poświęcona przydatnym sprzętom kuchennym czy wpis dotyczący metod dekoracji.
Przepisy podzielone są na 6 kategorii i są to następująco:

1. Ciasta, ciasteczka, batoniki
2.Muffinki i cupcakes
3. Tofurniki, jagielniki, inne „serniki”
4. Drożdżowe łakocie
5. Torty
6. Tarty, tartaletki

Tak więc „Bez jaj” bardzo polecam, nie tylko weganom, ale także osobom gotowym na odkrywanie tradycyjnych i mniej typowych wypieków w roślinnych odsłonach, chętnym na zmiany w swojej kuchni, a może i w życiu :) .

 

tofurnik mango

tofurnik mango

 

  • kilka krakersów
  • 400 g tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka pulpy z mango
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  •  200 ml śmietanki roślinnej lub gęsta część z puszki mleka kokosowego (400 ml)
  • 3 łyżki agaru

 

Krakersami wyłożyć dno foremki ( u mnie o wymiarach 18 cm x 19 cm, silkonowa).

Tofu pokruszyć, wymieszać z cukrem. Dodać pulpę z mango, sok i skórkę z cytryny, zblendować na gładką masę. Wlać olej, znów zblendować.
W garnku wymieszać śmietanę roślinną lub twardą część  mleka kokosowego z puszki z agarem. Doprowadzić do wrzenia i ciągle mieszając gotować jeszcze 2-3 minuty. Przelać od razu do masy tofurnkowej i dokładnie zblendować.
Całość wylać na spód, wstawić do lodówki na minimum 6 h, a najlepiej na noc.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: