Start » Torty

Tort czekoladowo-cytrynowy

10 kwietnia 2016 0 Komentarzy

Drugi tort w tym miesiącu to tort na urodziny siostrzenicy. Zamówienie było na tort czekoladowy. Sama czekolada wydała mi się zbyt monotonna i ciężka, dlatego dla przełamania smaku jedną z trzech warstw kremu postanowiłam zrobić cytrynową.
Zazwyczaj masę cytrynową robi się na bazie kremu cytrynowego lemon curd wymieszanego z kremówką lub z kremówką i mascarpone.
Ja wykonałam go z  budyniu cytrynowego, masła i soku z cytryny.

 

tort czekoladowo-cytrynowy

tort czekoladowo-cytrynowy

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

tort czekoladowo-cytrynowy w przekroju

tort czekoladowo-cytrynowy w przekroju

MASA CYTRYNOWA:

  • 160 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • starta skórka z 1 1/2 cytryny
  • 120 g masła w pokojowej temperaturze
  • 75 ml soku wyciśniętego z cytryny (około 1 1/2 cytryny)

 

MASA CZEKOLADOWA:

  •  200 ml mleka
  • 60 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g gorzkiej czekolady

 

PONCZ:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny wymieszanego z wodą

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 krążki.

MASA CYTRYNOWA:

1oo ml mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka zmiksować z mąką, skrobią ziemniaczaną, jajkiem. Wlać do wrzącego mleka, gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (kilka minut).  Zdjąć z palnika. Wymieszać ze startą skórką cytrynową. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po łyżce masę budyniową. Stopniowo wlewać niewielkimi partiami sok z cytryny.

 

MASA CZEKOLADOWA:

Zagotować wszystkie składniki oprócz czekolady (wymieszać, aby kakao nie utworzyło grudek).  Zdjąć z palnika, dodać czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać, aż czekolada się roztopi. Ubić. Schłodzić w lodówce.

 

Spodni blat napączować, wyłożyć połowę masy czekoladowej. Przykryć drugim blatem. Napączować. Wyłożyć większość masy cytrynowej. Trochę masy odłożyć do dekoracji. Ułożyć ostatni blat, napączować, wyłożyć resztę masy czekoladowej. Rozprowadzić ją także na brzegach tortu.

DEKORACJA:

Jak wykonać kwiaty piwonii z papieru ryżowego możecie poczytać dokładnie tutaj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: