Start » Torty

Tort czekoladowy z truskawkami

26 czerwca 2017 0 Komentarzy

Tort na Dzień Ojca chciałam zrobić z dodatkiem gorzkiej czekolady, za którą tata przepada. Na biszkopcie makowym, z dodatkiem bakalii w masie i truskawkami w galaretce całość wyszła obłędnie smaczna.

tort makowy z czekoladą

tort makowy z czekoladą

BISZKOPT:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki suchego maku

MASA CZEKOLADOWA:

  • 2 budynie czekoladowe
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 25 dag masła w pokojowej temperaturze
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag kandyzowanych ananasów
  • 5 dag posiekanych migdałów
PONCZ:
  • 1 cytryna
  • 1/4  szklanki wody
DODATKOWO:
  • 2 galaretki  np. ananasowo-pomarańczowe *
  • ok. 50 dag truskawek
BISZKOPT:
Ubić białka na sztywno i dalej ubijając wsypywać cukier. Dodawać po żółtku, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i mak.
Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 30 minut, do suchego patyczka.
Po całkowitym ostudzeniu biszkopt przekroić na pół.
MASA CZEKOLADOWA
Budynie wymieszać z 3/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Wlać budynie rozrobione z mlekiem, zagotować, mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ostudzony budyń.
Ananasa kandyzowanego, migdały i rodzynki wymieszać.
DODATKOWO:
Truskawki umyć, wyszypułkować. Większe przekroić na pół.
Galaretki wymieszać w 2 szklankach wody. Zagotować.
Na 1-szym blacie makowym rozprowadzić poncz (cytryna wymieszana z wodą).
Wyłożyć bakalie, rozsmarować krem czekoladowy. Wyłożyć 2-gi blat. Ułożyć na nim truskawki. Wylać lekko tężejącą galaretkę.
Najlepiej użyć obręczy do deserów aby galaretka nie rozlała się na boki.
Wstawić do lodówki. Podawać najlepiej na 2-gi dzień.

* Galaretki bez żelatyny których używam są z firmy  „Celiko”.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: