Start » Torty

Tort dyniowy

5 listopada 2011 0 Komentarzy

Nazwa tort jest tu zupełnie myląca. Dla mnie tort musi być przełożony masą i koniec :). Tort dyniowy jest smacznym, mocno wilgotnym ciastem z dodatkiem surowej dyni oraz startych migdałów. Aby dodatkowo podkreślić ich smak, dodałam kilka kropli aromatu migdałowego.
Pominęłam dekorację.
Ilość cukru podana w przepisie jest wg mnie za duża, szczególnie w połączeniu z polewą. Polewa to właściwie lukier, a do lukrów nigdy się nie przekonam :). Jeśli się zdecydujecie jednak na wariant z polewą  to spokojnie wystarczy na tą ilość ciasta użyć połowy składników.
Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm, gdyż taka wielkość -jak na tort –  wydała mi się bardziej odpowiednia niż 24 cm (jak podaje przepis).

Przepis z: „Encyklopedia smakosza.Wypieki” M.Kaltenbach, F.-W. Ehlert

tort dyniowy 1

tort dyniowy 1

CIASTO:

  • 200 g cukru (dałam 150 g)
  • 4 jajka
  • 2 szczypty soli
  • sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 200 g miąższu dyni
  • 120 g obranych, mielonych migdałów
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

POLEWA:

  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka wiśniówki
  • 2 łyżki soku z cytryny

DEKORACJA:

  • plaster dyni o grubości około 1/2 cm
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki wody

CIASTO:

Cukier, jajka, sól ubić na puszystą pianę. Dodać przyprawy, sok i skórkę z cytryny. Dynię utrzeć na grubej tarce, wraz z migdałami dodać do masy jajecznej, wymieszać. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, delikatnie domieszać do masy.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.

POLEWA:

Składniki polewy wymieszać, aż powstanie gęsta polewa, posmarować nią jeszcze gorące ciasto.

DEKORACJA:

Z dyni za pomocą foremek do ciastek wyroić różne kształty. Ugotować w małej ilości wody z sokiem cytrynowym. Ostudzić, ozdobić tort.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: