Start » Torty

Tort kardamonowy z chrupką

29 maja 2012 4 Komentarze

Rewelacyjny tort. Na specjalne okazje. U mnie na komunię siostrzenicy (darowałam sobie jednak kościelne akcenty dekoracyjne). Bardzo bogaty- złożony z sześciu warstw.  Każda z nich to inne smaki, inne dodatki, tworzące  przepyszną całość otuloną musem czekoladowym.
Odkąd znalazłam ten przepis, wiedziałam, że będzie miał pierwszeństwo przed każdym innym. Kardamon, okazał się tu jednym z głównych wabików.
Zdecydowanie dla cierpliwych, choć przy dobrej organizacji można go całkiem sprawnie upiec. Sporo czasu zajęło mi też przeliczenie składników na inną porcję niż podane w przepisie – 2 tortownice o średnicy 20 cm. Zdecydowałam się na tort z 70 % składników, o finalnej średnicy 28 cm.
Wyszedł może trochę za niski, ale nie miałam aż takiej gamy tortownic do wykorzystania.
Glazurę z mlecznej czekolady zastąpiłam warstwą ubitej kremówki, gdyż w przepisie występuje żelatyna. Poniżej podaje składniki pomniejszone o 30 %.
Mam małe zastrzeżenia do przepisu. Np nie rozumiem, w jakim celu mamy wycinać z prostokątnej formy krążki biszkoptu zamiast od razu piec biszkopt w tortownicy.
Wersja oryginalna  tutaj

 

 

tort z kardamonem

tort z kardamonem

 

BISZKOPT JACONDA:

  • 87 g mielonych migdałów
  • 87 g cukru pudru
  • 21 g mąki typ 550
  • 7 g cukru
  • 45 g jajek
  • 17 g roztopionego masła
  • 73 g białek
  • 14 g cukru

CHRUPKA:

  • 120 g czekolady deserowej 55 %
  • 90 g pasty z orzechów laskowych (użyłam zmielonych orzechów laskowych)
  • 90 g prażynki (mogą być pokruszone wafle do lodów, płatki śniadaniowe)

GANASZ KARDAMONOWY:

  • 200 g białej czekolady
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1 łyżka  lub 7 ziaren kardamonu
  • 50 ml likieru z orzechów laskowych (użyłam likieru kawowego)

KAWOWY CREME BRULEE:

  • 190 g śmietany kremówki
  • 40 g cukru
  • 80 g żółtek
  • 5 g kawy rozpuszczalnej

MUS CZEKOLADOWY:

  • 125 g śmietany kremówki
  • 125 g mleka
  • 40 g cukru
  • 100 g żółtek
  • 450 g czekolady 55 %
  • 900 g ubitej  śmietany kremówki

WARSTWA ŚMIETANOWA:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fixu
tort warstwowy z kardamonem

tort warstwowy z kardamonem

BISZKOPT JACONDA:

Wymieszać mielone migdały, przesiany cukier puder, mąkę, cukier (10 g) i jajka.  Białka ubić mikserem, dodając cukier (14 g ). Delikatnie dodać białka do pierwszej mieszanki i wmieszać roztopione masło. Całość rozprowadzić  na tortownicy (użyłam tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem  do pieczenia. Wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 200 stopni  C i piec 8-10 minut. Biszkopt odstawić do wystudzenia.

CHRUPKA:
Gorzką czekoladę roztopić w mikrofalówce (najniższa moc, czas co 20 sekund) lub w kąpieli wodnej. Do roztopionej czekolady dodać pastę z orzechów laskowych i prażynkę, dokładnie wymieszać,  przełożyć do tortownicy (u mnie średnica 20 cm) wyłożonej folią spożywczą i wyrównać powierzchnię. Wstawić do zamrażalnika.

GANASZ KARDAMONOWY:
Zagotować śmietanę z kardamonem i   wymieszać z czekoladą w kawałkach, mieszać, aż czekolada się rozpuści. Do całości dodać likier. Przestudzić i przelać do tortownicy na warstwę z chrupką. Wstawić do zamrażalnika.

KAWOWY CREME BRULEE:

Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Zagotować śmietanę  z kawą i wrzący płyn wlać do kogla-mogla, cały czas mieszając. Przelać do tortownicy (u mnie średnica 20 cm, wyłożona folią aluminiową) i  wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 100 stopni C. Piec około  40 minut. Po ostudzeniu wstawić  do zamrażarki.

MUS CZEKOLADOWY:
Utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko i wmieszać do niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając, podgrzać (uważać, żeby nie przypalić jajek). Pokruszoną czekoladę deserową zalać przygotowanym kremem i dokładnie wymieszać składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i ostudzić do około 40 stopni C. Dodać połowę bitej śmietany i energicznie wymieszać. Pozostałą część śmietany i  delikatnie wmieszać.

Przedostatnim etapem jest połączenie wszystkich warstw w większej tortownicy (u mnie średnica 28 cm). Wyłożyłam dodatkowo folią spożywczą.
Najpierw położyć po środku biszkopt jaconda, chrupkę z ganaszem, creme brulee.  Na wierzch przelać  mus czekoladowy.Ma on ważne,  dokładnie wypełnić tortownicę. Mus wygładzić, zrównując go z powierzchnią tortownicy.
Tort wstawić na noc do zamrażalnika.
WARSTWA ŚMIETANOWA:

Chwilę ubijać kremówkę, dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem i ubijać jeszcze chwilę, aż masa zgęstnieje. Wyłożyć na wierzch tortu.
Tort przełożyć na paterę i udekorować według uznania.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Komentarze »

  • Basia pisze:

    Jak na mój gust, to trudno sobie wymarzyć coś bardziej pysznego! Coś niepowtarzalnego, szczególnie ze względu na oryginalny spód. Uważam siebie za gryzonia, bo lubię w posiłku :coś na ząb”, a właśnie ten tort spełnia te warunki. Zamiast biszkoptu-chrupiące drobinki.Ponadto kolejne warstwy… Wykwintne pyszności dla łasuchów:)

  • Krzysztof pisze:

    Kurcze za taki tort to bym poszedł do tej komunii a nawet i bierzmowania razem :)

  • Mirencja (author) pisze:

    Krzysiu, upiekę Ci na najbliższą okazję(np. 18-VII) równie wykwintny, tylko daruj sobie te kościelne sakramenty! :)

  • Krzysztof pisze:

    Wobec szantażu ulegam :P

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: