Start » Torty

Tort malinowo-migdałowo-czekoladowy

15 sierpnia 2015 0 Komentarzy

Tort na 41 rocznicę ślubu moich rodziców.
Tata przepada za gorzką czekoladą, mama lubi migdały, więc masy do biszkoptu są wynikiem kompromisu:).

Czekoladę gorzką można w połowie zastąpić mleczną.
Uwaga:
Masę czekoladową przygotowywać zaraz przed przełożeniem tortu, bo mocno stwardnieje, jeśli będziemy ją chcieli wcześniej przechować w lodówce.

tort malinowo-czekoladowy

tort malinowo-czekoladowy

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA CZEKOLADOWA:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • ew. cukier puder, wg uznania

MASA MALINOWO-MIGDAŁOWA:

  • 500 g kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g malin
  • 100 g płatków migdałowych

PONCZ:

  • 1/4 szklanki likieru amaretto
  • 1/4 -1/3 szklanki wody

 

DO DEKORACJI:

  • maliny
  • płatki migdałowe

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut.

MASA CZEKOLADOWA:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Mascarpone ubić, wymieszać z przestudzoną czekoladą.

MASA MALINOWO-MIGDAŁOWA:

Kremówkę ubić, dodać pod koniec cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami. Wymieszać z malinami (część lekko rozgnieść widelcem).

PONCZ:

Ostudzony biszkopt pokroić na 3 blaty, każdy z nich naponczować.
Na pierwszym blacie rozsmarować połowę masy malinowej, posypać płatkami migdałowymi. Przełożyć następnym biszkoptem, rozsmarować masę czekoladową. Wyłożyć kolejny blat, rozsmarować resztę masy malinowej.
Udekorować malinami i płatkami migdałowymi.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: