Start » Torty

Tort mango i pomarańcza

6 kwietnia 2014 0 Komentarzy

Tort o wyrazistym egzotycznym smaku mango w połączeniu z pomarańczą.

Tort udekorowałam figurkami, które wykonałam z masy cukrowej.

tort mango i pomarańcza

tort mango i pomarańcza

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

MASY:

  • 600 ml kremówki
  • 3 śmietan-fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 owoce mango
  • 1 pomarańcza

 

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Sam spód tortownicy o średnicy 20 cm* wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 stopni C około 35 minut.
Ostudzone ciasto wyjąć z blachy, przekroić na 3 blaty.
*Piekłam w formie o kształcie serca.

MASY:
Kremówkę ubić, podkoniec ubijania dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixami.
Do połowy masy dodać mango pokrojone w niewielką kostkę odsączone wcześniej na sicie z nadmiaru soku.
Do drugiej części dodać startą skórkę pomarańczową.
Z pomarańczy wycisnąć sok, napączować nim blaty biszkoptu.

Na blat wyłożyć większą część masy mango, przykryć drugim blatem, posmarować większą częścią masy pomarańczowej. Wyłożyć trzeci blat. Pozostałymi masami wysmarować wierzch i boki tortu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: