Start » Torty

Tort migdałowy

10 września 2016 0 Komentarzy

Testowałam napój migdałowy Alpro, dostępny nawet w Biedronce. Sam nie za bardzo mnie zachwycił, więc postanowiłam go wykorzystać do tortu. Przygotowany jak budyń, ale z większą ilością proszku budyniowego i z masłem wyszedł naprawdę bardzo smaczny. Całość podkręcona lekko likierem migdałowym i płatkami migdałowymi i masa do tortu idealna.

tort migdałowy

tort migdałowy

 

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

 

MASA:

  • 3 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
  • 5 łyżek cukru (o ile budyń jest bez cukru)
  • 1 litr napoju migdałowego
  • 200 g masła
  • 2 łyżki amaretto
  • 100 g płatków migdałowych

PONCZ:

  • 3 łyżki likieru amaretto
  • 1/2 szklanki wody

 

TORT migdałowy w przekroju

TORT migdałowy w przekroju

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 krążki.

 

MASA:

Zagotować 3 szklanki napoju migdałowego. Proszek budyniowy, cukier i pozostałą szklankę napoju wymieszać. Wlać do podgrzanego napoju i mieszać do zgęstnienia masy.
Po całkowitym ostudzeniu miksować z amaretto i masłem o pokojowej temperaturze, dodając go łyżka po łyżce.

PONCZ:

Wymieszać likier z wodą.

 

Napączować pierwszy blat, wyłożyć na niego 1/3 masy. Posypać 1/3 płatków migdałowych. Postępować tak z resztą blatów. Wierzch i boki posmarować ostatnią częścią masy. Boki tortu oblepić pozostałymi płatkami migdałowymi.
Udekorować wedle uznania.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: