Start » Torty

Tort orzechowy z bobem tonka

23 kwietnia 2017 0 Komentarzy

Pyszny, nie za słodki, piętrowy, ale tylko dwupiętrowy :) tort. Biszkopt przełożyłam masą orzechowo-kawową oraz rewelacynym kremem z bobem tonka, o którym pisałam tutaj.

tort orzechowy z bobem tonka

 

BISZKOPT:

  • 7 jajek
  • 300 g cukru
  • 190 mąki pszennej
  • 80 g skrobi ziemniaczanej

 

tort orzechowy z bobem toka, przekrój

tort orzechowy z bobem toka, przekrój

KREM I:
  • 900 ml kremówki
    3-4 łyżki cukru pudru
    4 śmietan-fixy
    150 g orzechów włoskich
    50 ml zaparzonej kawy

KREM II:

  • 500 g mascarpone
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ziarno bobu tonka

PONCZ:

  • 2 cytryny
  • 3/4 – 1 szklanki wody

 

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
2 tortownice, jedną o średnicy 23 cm oraz  drugą o średnicy 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć do nich ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu większy biszkopt przekroić na 3 krążki, mniejszy na 2.

 

KREM I:

Orzechy podprażyć na suchej patelni, często mieszając. Po ostudzeniu połowę zmielić, resztę posiekać. Kremówkę ubić z ostudzoną kawą i  cukrem pudrem, pod koniec dodając śmietan-fixy. Wymieszać z orzechami zmielonymi oraz posiekanymi.

 

KREM II:

Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, pod koniec dodając mascarpone. Strąk tonki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z masą.

 

PONCZ:

Wycisnąć sok z cytryn, wymieszać z wodą.

 

Większy blat naponczować, posmarować 1/3  masy orzechowej. Przełożyć drugim więszym blatem, naponczować, posmarować 2/3 masy z bobem tonka. Przełożyć kolejnym większym blatem, naponczować. Posmarować 1/3 masy orzechowej. Na środku wyłożyć mniejszy przekrojony biszkopt, naponczować, posmarować resztą masy z bobem tonka. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy orzechowej.
Udekorować wedle uznania.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: