Start » Torty

Tort porzeczkowo-sezamowy

24 maja 2017 0 Komentarzy

Pomysł na tort sezamowy zrodził się po zakupie chałwy z figami. Ostatecznie druga masa nie jest figowa, ale porzeczkowa, ale całość jest bardzo smaczna i co najważniejsze nie za słodka.
Początkowo planowałam wykorzystać do masy chałwę, ale stwierdziłam, że przy użyciu tahiny krem będzie mniej słodki i to był dobry strzał.
A masa z fig suszonych- poczeka na kolejną okazję.

 

tort porzeczkowo-sezamowy

tort porzeczkowo-sezamowy

BISZKOPT:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
tort porzeczkowo-sezamowy -przekrój

tort porzeczkowo-sezamowy -przekrój

MASA SEZAMOWA:

  • 100 g tahini
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 220 ml kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1/4 łyżeczki cynamonu

MASA PORZECZKOWA:

  • 150 g mrożonych porzeczek ( w sezonie świeżych)
  • 1 łyżka cukru
  • 440 ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy

PONCZ:

  • sok z 1 cytryny

 

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut, do suchego patyczka. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 3 krążki.

 

MASA SEZAMOWA:

Kremówkę ubić, pod koniec dodać cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem. Połączyć z tahiną i cynamonem, chwilę miksować do otrzymania jednolitej masy.

 

MASA PORZECZKOWA:

Kremówkę ubić, dodać pod koniec śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem.

Porzeczki wraz z cukrem gotować chwilę na małym ogniu, aż się rozmrożą. Po ostudzeniu wymieszać z kremówką.

 

Pierwszy blat naponczować, posmarować 1/3 masy porzeczkowej. Przełożyć kolejnym blatem, naponoczować, posmarować masą sezamową. Przełożyć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki tortu posmarować resztą masy porzeczkowej.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: