Start » Torty

Tort porzeczkowy

2 kwietnia 2016 0 Komentarzy

Dość lekki tort na bazie kremówki i mascarpone, więc w porównaniu z masami na maśle, o wiele lżejszy:). Głównym składnikiem decydującym o smaku  kremu  jest czarna porzeczka. Masa jest bardzo orzeźwiająca, w sam raz na początek wiosny:)
Tort na urodziny rodziców – oboje są urodzeni w pierwszej połowie kwietnia, impreza jest wspólna,  więc upiekłam jeden tort.
Użyłam mrożonej porzeczki, w sezonie oczywiście najlepiej wykorzystać świeżą.
Do napączowania aż się prosił likier porzeczkowy Cassis, ale ze względu na 2 ciężarne obecne wśród gości, użyłam cytryny.

 

tort porzeczkowy

tort porzeczkowy

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
tort porzeczkowy przekrój

tort porzeczkowy przekrój

MASA:

  • 660 ml kremówki
  • 4 opakowania śmietan-fixu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mascarpone
  • 400 g (mrożonej)  czarnej porzeczki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 płaska łyżka agaru

PONCZ:

  • sok wyciśnięty z cytryny
  • 1/4 -1/3 szklanki wody

DEKORACJA:

  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • rozmrożone owoce czarnej porzeczki

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut.
Odstawić do całkowitego wystudzenia.

 

MASA:
Chwilę ubijać schłodzoną kremówkę, dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ubijać, aż masa zgęstnieje. Dodać mascarpone i wymieszać.
Porzeczki wymieszać z cukrem, gotować około 5-10 minut. Odlać 2 łyżki powstałego syropu, wymieszać z agarem. Połączyć znów z porzeczkami, dokładnie wymieszać, gotować, aż masa zawrze. Zdjąć z ognia do całkowitego wystudzenia. Wymieszać z masą.

PONCZ:
Sok z cytryny uzupełnić wodą, tak, by płynu było łącznie 1/2 szklanki.

Ostudzony biszkopt pokroić na 3 blaty, każdy z nich naponczować.
Masę podzielić na 3 części, ale w ten sposób, by jednej z nich było nieco więcej (do posmarowania brzegów tortu).
Na blaty wykładać masę, rozsmarować i tak postępować z kolejnymi dwoma blatami. Rozprowadzić krem także na bokach tortu.

DEKORACJA:
Kremówkę chwilę ubijać, dodać śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.Ubijać jeszcze chwilę, do zgęstnienia masy. Przełożyć ją do szprycy z tylką o końcówce rozszerzonej gwiazdy. Wyciskać masę od środka, na kształt ślimaka, formując „róże”.  Udekorować owocami porzeczki.

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: