Start » Torty

Tort różano-porzeczkowy

20 marca 2017 0 Komentarzy

Tort na smaczniejszym w moim odczuciu biszkopcie maślanym, który nie jest taki suchy jak tradycyjny biszkopt. Nie jest więc też niezbędne użycie ponczu przed przełożeniem kremem.
W smaku kojarzy mi się z dość wilgotną babką, czyli może być wykorzystany jako samo ciasto bez przekładania.

Do wykonania kremów użyłam domowej konfitury różanej oraz mrożonej czarnej porzeczki, dzięki czemu tort nie jest przesłodzony.

tort róża-porzeczka

tort róża-porzeczka

tort różano-porzeczkowy

tort różano-porzeczkowy

 

BISZKOPT:

  • 6 jajek
  • 280 g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 200 g mąki tortowej
  • 80 g klarowanego masła

MASA RÓŻANA:

  • 140 g konfitury z płatków róży
  • 330 ml kremówki
  • 1 śmietan-fix
  • 1 łyżka cukru pudru

 

MASA PORZECZKOWA:

  • 660 ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mrożonej czarnej porzeczki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka agaru

 

 

 

BISZKOPT:

Ubić żółtka ze 240 g cukru.
Osobno ubić białka, pod koniec ubijania dodając sól i ocet. Dodać pozostały cukier i ubić na sztywną pianę.
Masło roztopić, odstawić do ostygnięcia.
Delikatnie wymieszać część piany z ubitymi żółtkami.  Wsypać część przesianej mąki, delikatnie wymieszać. Partiami naprzemiennie dodawać białka i mąkę. Gdy masa będzie gładka wlać masło, delikatnie połączyć.
Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm (sam spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Po całkowitym ostygnięciu przekroić biszkopt na 3 blaty.

 

MASA RÓŻANA:

Ubić kremówkę, pod koniec dodając cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
Wymieszać z konfiturą różaną.

 

MASA PORZECZKOWA:

Porzeczki i cukier wrzucić do garnka, gotować na małym ogniu, aż się rozmrożą.
Agar zalać niewielką ilością wody, wymieszać. Dodać do porzeczek, dokładnie wymieszać. Zagotować i odstawić do całkowitego ostudzenia.

Ubić kremówkę, pod koniec dodając cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem.
Wymieszać z masą porzeczkową.

 

Pierwszy blat posmarować połową masy porzeczkowej. Przełożyć drugim blatem. Wyłożyć masę różaną. Przełożyć ostatnim blatem. Resztę masy porzeczkowej rozsmarować na wierzchu i bokach tortu.
Udekorować wedle uznania. U mnie dekoracja została wykonana z galaretek (wcześniej chwilę zamrożonych, by ładnie odeszły od foremek).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: