Start » Torty

Tort serowo-czekoladowy z malinami

10 sierpnia 2014 2 Komentarze

Najlepszy tort tego roku.
Część pracy trzeba wykonać dzień wcześniej.
*Zwiększyłam ilość owoców z 250 g do 400 g a i tak padł komentarz, że tort super, ale mogłam dać więcej malin:).
Maliny mrożone wcześniej należy rozmrozić.
Zrezygnowałam z polewy czekoladowej.
Przepis z dodatku do „Twojego Stylu”- „Ciasta i ciasteczka”.

tort serowo-czekoladowy z malinami

tort serowo-czekoladowy z malinami

SPÓD:

  • 200 g czekolady gorzkiej
  • 100 g biszkoptów
  • 25 g masła
  • olej

MASA CZEKOLADOWA:

  • 400 g kremówki
  • 300 g czekolady gorzkiej

MASA SEROWA:

  • 500 g mascarpone
  • 300 g mielonego twarogu
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy

DODATKOWO:

  • 400 g malin*

POLEWA CZEKOLADOWA:

  • 25 g oleju kokosowego
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100g kremówki

 

SPÓD:

Dno tortownicy o średnicy 26 cm posmarować olejem.
Biszkopty pokruszyć.
200 g czekolady pokruszyć i wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wymieszać z kawałkami biszkoptów.
Masę rozsmarować na spodzie przygotowanej tortownicy. Schłodzić w lodówce 2h.

MASA CZEKOLADOWA:

Podgrzać 400  kremówki, dodać 300 g połamanej  czekolady. Mieszać, aż się rozpuści. Przełożyć na noc do lodówki pod przykryciem.
Śmietanę czekoladową krótko ubić mikserem.

MASA SEROWA:

Mascarpone wymieszać z twarogiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Spód posmarować odrobiną kremu serowego, posypać połową malin. Nałożyć porcję czekoladowej śmietany. Posypać resztą malin. Przykryć pozostałym kremem serowym.
Schłodzić 2h w lodówce.

POLEWA CZEKOLADOWA:
Czekoladę połamać, dodać olej kokosowy i 100g kremówki. Podgrzać do rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na 20-30 minut do ostudzenia.
Posmarować wierzch tortu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Komentarze »

  • Patrycja pisze:

    Witam, właśnie miałam wykonywać to ciasto, jednakże mam problem. W składnikach do spodu wspomniana jest kremówka, jednakże później w przepisie jej nie ma. Czy powinna tam być dodana, a jeśli tak to w jakiej konsystencji i kiedy?

  • Mirencja (author) pisze:

    Niestety, był błąd w przepisie. Spód jest bez dodatku kremówki. Poprawiłam.

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: