Start » Torty

Tort truskawkowo-miętowy

30 maja 2014 0 Komentarzy

Bardzo orzeźwiający, mało słodki tort.

tort truskawkowo-miętowy

tort truskawkowo-miętowy

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 2 śmietan-fixy
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • około 300-400 g  truskawek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z mięty
  • 1 cytryna

DODATKOWO:

  • listki mięty

BISZKOPT:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać kolejno żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22  cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze  170 stopni C około 35 minut  do  suchego patyczka.
Po ostudzeniu przekroić na 4 blaty.

MASA:

Kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem. Połączyć z mascarpone.
Podzielić  na 2 części.
Do jednej dodać ekstrakt miętowy, wymieszać.
Do drugiej dodać pokrojone truskawki (część odłożyć do dekoracji).

Blaty nasączyć sokiem z cytryny, przełożyć na zmianę masą truskawkową i miętową. Wierzch udekorować truskawkami i listkami mięty.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: