Start » Torty

Tort z ajerkoniakiem i truskawkami

13 czerwca 2015 0 Komentarzy

Pyszny, nie za słodki, tort dla dorosłych. Wykorzystałam do niego ajerkoniak własnej produkcji z tego przepisu.

tort ajerkoniak-truskawki

tort ajerkoniak-truskawki

BISZKOPT:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

MASA TRUSKAWKOWA:

  • 350 g truskawek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka agaru
  • 330 ml kremówki
  • 1,5 opakowania śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru

MASA AJERKONIAKOWA:

  • 175 ml mleka
  • 125 ml ajerkoniaku
  • 40 g cukru
  • 3 żółtka
  • 18 g mąki pszennej
  • 18 g skrobi ziemniaczanej
  • 520 g  mascarpone

DODATKOWO:

  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  •  250 g słoik dżemu truskawkowego
  • truskawki

 

 

tort ajerkoniak-truskawki

tort ajerkoniak-truskawki

 

BISZKOPT:

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni C około 30 – 40 minut.

 

MASA TRUSKAWKOWA:

Wyszypułkowane truskawki wymieszać z cukrem, rozgnieść widelcem. Zagotować. Odlać 2 łyżki soku,który się wydzieli z truskawek i wymieszać go z agarem. Przelać do truskawek i ponownie zagotować. Odstawić do ostudzenia.
Kremówkę chwilę ubijać, dodać śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i ubić, aż masa będzie sztywna.
Dodać ostudzoną galaretkę z truskawkami i zmiksować.

  • 350 g truskawek
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka agaru
  • 330 ml kremówki
  • 1,5 opakowania śmietan-fixu
  • 1 łyżka cukru pudru

MASA AJERKONIAKOWA:

Mleko zagotować,  odstawić,  wymieszać z ajerkoniakiem.

Cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę i skrobię,  miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. Wlać do mleka z ajerkoniakiem. Wymieszać, by nie było grudek. Zagotować, ciągle mieszając, aż do zgęstnienia masy. Zostawić do ostudzenia i schłodzić w lodówce.
Schłodzić do temperatury lodówkowej.
Mascarpone utrzeć i dodawać po łyżce schłodzoną masę ajerkoniakową.

Ostudzony biszkopt przekroić na 4 części. Spód posmarować połową dżemu, wyłożyć połowę masy truskawkowej. Położyć 2-gi blat, nasączyć go 1/4 szklanki ajerkoniaku, rozsmarować połowę masy ajerkoniakowej.Ułożyć 3-ci blat, rozsmarować resztę dżemu, wyłożyć resztę masę truskawkową. Trochę odłożyć do wysmarowania boków tortu. Wyłożyć ostatnim blat, napączować resztą ajerkoniaku. Rozsmarować pozostałą masą ajerkoniakową.
Boki posmarować masą truskawkową.
Udekorować truskawkami.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: