Start » Torty

Tort z karmelizowanym ananasem i słonym karmelem

6 kwietnia 2015 0 Komentarzy

Mocno czekoladowy tort z karmelizowanymi orzechami pekan (można zastąpić włoskimi) oraz ananasem.
Tort jest dość czasochłonny, składa się z kilku warstw, ale nie jest zbyt trudny w przygotowaniu.
W oryginalne ciasto jest mrożone.

Składniki na 25 cm tortownicę.

Przepis stąd, z moimi zmianami.

tort z karmelizowanym slonym ananasem

tort z karmelizowanym slonym ananasem

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

  • 35 g czekolady gorzkiej
  • 4 średnie jajka
  • 140 g cukru pudru

KARMEL Z SOLĄ:

  • 20 ml wody
  • 1 laska wanilii
  • 55  g cukru
  • 90 ml kremówki
  • 28  g masła
  • 105 g czekolady mlecznej
  • 1,4 g soli

KARMELIZOWANY ANANAS :

  • ananas
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 14 ml rumu
  • 52 g brązowego cukru

KARMELIZOWANE PEKANY:

  • 84  g orzechów pekan / włoskich
  • 84 ml wody
  • 56 g cukru

GANASZ Z MLECZNEJ CZEKOLADY Z POMARAŃCZĄ:

  • 140 g czekolady mlecznej
  • 70 g kremówki
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 3,5 ml likieru pomarańczowego

MUS CZEKOLADOWY:

  • 87 ml kremówki
  • 87 ml mleka
  • 28 g cukru
  • 70 g żółtek
  • 315  g czekolady
  • 900 g ubitej kremówki *

 

tort z ananasem karmelizowanym

tort z ananasem karmelizowanym

 

BISZKOPT CZEKOLADOWY:

Roztopić połamaną czekoladę w kąpieli wodnej. Oddzielić żółtka od białek, utrzeć je z połową cukru pudru na puszystą masę. Białka ubić i stopniowo dodawać pozostały cukier, do otrzymania sztywnej piany. Następnie do żółtek dodać 1/3 porcji piany i delikatnie wymieszać. Stopniowo, cały czas mieszając masę, dodać roztopioną czekoladę. Na koniec zaś pozostałą pianę i delikatnie połączyć składniki. Przełożyć  masę do tortownicy o średnicy 20 cm  i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanego do 180 stopni  C. Piec ok. 20 minut. Zostawić do ostudzenia.

 

KARMEL Z SOLĄ:

Na patelni  skarmelizować cukier z wodą i przekrojoną laską wanilii. Następnie ostrożnie, cały czas mieszając, dodać śmietanę i masło. Wymieszać, odstawić do lekkiego  ostygnięcia, usunąć laskę wanilii. Na koniec dodać pokruszoną czekoladę oraz sól i ponownie wymieszać. Karmel przelać do blachy z biszkoptem i odstawić do wystygnięcia.

KARMELIZOWANY ANANAS:

Ananasa obrać, usunąć zdrewniały środek, pokroić na plasterki a następnie w kostkę. Na patelnię przełożyć ananasa, skórkę z pomarańczy, cukier, przekrojoną laskę wanilii, cynamon i anyż oraz rum. Całość przesmażać aż ananas będzie złocisto-brązowy.  Przed przygotowaniem warstwy usunąć laskę wanilii  oraz anyż.

KARMELIZOWANE PEKANY:
Zagotować  cukier z wodą, dodać orzechy. Gotować , mieszając jeszcze przez kilka minut. Następnie zawartość przelać na matę silikonową, usunąć nadmiar syropu, wstawić  do piekarnika z włączonym termoobiegiem rozgrzanym do 140 stopni C, piec 15 minut.
Zostawić do ostudzenia.
Karmelizowane ananas i orzechy wyłożyć na powierzchni karmelu.

GANASZ Z MLECZNEJ CZEKOLADY Z POMARAŃCZĄ:

Zagotować kremówkę  ze skórką z pomarańczy. Połową gorącej śmietany zalać pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać, następnie dolać pozostałą śmietanę i ponownie połączyć składniki. Do całości dodać likier pomarańczowy. Przestudzić  i przelać do tortownicy  z warstwą ananasa i orzechów.

 

MUS CZEKOLADOWY:
Utrzeć  żółtka z cukrem na puszystą masę. Zagotować mleko i wmieszać do niego utarte żółtka. Całość, ciągle mieszając, podgrzać do 85 stopni C.  Pokruszoną czekoladę deserową zalać przygotowanym kremem i dokładnie wymieszać składniki, aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.  Dodać połowę ubitej śmietany i energicznie wymieszać. Pozostałą część śmietany delikatnie wmieszać.
Przygotować tortownicę  o średnicy 25 cm. Pośrodku umieścić zawartość mniejszej blachy, czyli warstwy biszkoptu, karmelu, ananasa z orzechami i ganaszu czekoladowego. Przelać mus czekoladowy tak, aby dokładnie wypełnił formę. Mus wygładzić szpatułką, zrównując go z powierzchnią tortownicy.

* Do kremówki można dodać 3 śmietan-fixy wymieszane z łyżką cukru pudru.

Udekorować wg uznania np. kawałkami ananasa, pekanami/ orzechami włoskimi.

Przełożyć na noc do lodówki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: