Start » Wegańskie odpowiedniki

Twarożek z nerkowców

29 czerwca 2019 0 Komentarzy

Absolutnie najlepszy twarożek wegański, jaki do tej pory jedliśmy.
Najbardziej przypomina serki od „Wege Sióstr”, tylko jest rzadszy, taki do smarowania.
Przy tak wysokich temperaturach, dojrzewa dość szybko, już po 12 h powinien nadawać się do jedzenia.

Przepis (lekko zmodyfikowany) pochodzi z książki: „My New Roots” Sarah Britton

twarożek z nerkowców

twarożek z nerkowców

 

  • 280 g nerkowców
  • 180 ml wody
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 kapsułki probiotyku, lub taka ilość w której jest 4 mld bakterii probiotycznych *
  • 2 łyżki nasion czarnuszki lub inny ulubiony dodatek, czy posiekane zioła

 

Orzechy zalać wodą na noc. Odcedzić, przepłukać. Wymieszać z pozostałymi składnikami oprócz probiotyku, dolać 180 ml zimnej wody i zblendować.
Masę przełożyć do naczynia z obojętnego materiału, np. szkła, dodać zawartość kapsułek probiotycznych i wymieszać niemetalową łyżką.
Miskę przykryć czystą szmatką, odstawić w ciepłe miejsce na 12-24 h.
Przechowywać w lodówce do kilku dni.

 

* Używam wegańskich kapsułek Multilac

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: