Start » Chleby, bułki na zakwasie

Ukraiński chleb

17 czerwca 2012 0 Komentarzy

Najbardziej smakują mi chleby pieczone na kamieniu, ale niestety nie zawsze mam na to cierpliwość, a i nie każdy chleb się do tego nadaje.
Na drugim miejscu są dla mnie chleby pieczone w garnku rzymskim. W tym przypadku muszę mieć odpowiednią wielkość chleba, bo posiadam jeden garnek rzymski.
Chleby z foremki silikonowej są za to najłatwiejsze przy pieczeniu, nie trzeba ich niczym smarować (w przeciwieństwie do garnka rzymskiego) i bardzo łatwo się je z nich wyciąga.
Chleb ukraiński to chleb na zakwasie, razowy, pszenno-żytni. Z chrupiąca skórką i lekko kleistym miąższem.

Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Piekłam w formie silikonowej.

Przepis ze strony Tatter.

ukrainski

ukrainski

ZACZYN ZAKWASOWY:

  • 190 g zakwasu żytniego
  • 220 g mąki żytniej średniej sitkowej
  • 160 g wody

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • cały powyższy zaczyn
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 95 g mąki pszennej razowej
  • 0,5 – 4 g drożdży (opcjonalnie)
  • 12 g soli

ZACZYN ZAKWASOWY:

Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (około 32 stopni C).
U mnie zaczyn stał dłużej i w niższej niż zalecana temperatura (ponad 20 stopni C).

CIASTO WŁAŚCIWE:

Zagnieść luźne, lepkie ciasto. Pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h ). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon). Przełożyłam bez formowania do foremki.
Włożyć do blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 – 90 minut.

Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem (nie smarowałam).
Piec z parą wodną, w piekarniku rozgrzanym  do temperatury 260 stopni C przez 20 minut. Następnie obniżyć  temperaturę do 240 stopni C i  piec kolejne 20 minut. Obniżyć temperaturę do 220 stopni C i piec następne 20 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: