Start » Pierogi, kluski

Uszka z grzybami

29 grudnia 2016 0 Komentarzy

Drobne, charakterystyczne pierożki z dziurką, z nadzieniem z suszonych grzybów. W przeciwieństwie do większości kupnych, ciasto jest na tyle cienkie, że przebija przez nie farsz. W połączeniu z czerwonym barszczem – klasyka wigilijna.

uszka z grzybami

uszka z grzybami

 

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
  • 1/2 szklanki wrzątku
  • sól
  • 2 łyżki oleju

FARSZ:

  • 100 g grzybów suszonych
  • duża cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

 

CIASTO:

Mąkę przesiać, wlać wrzątek, dodać sól.  Wymieszać z olejem. Zagnieść ciasto. Uformować kulę. Przykryć szmatką, odstawić na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na małe prostokąty o boku około 3 cm. Na środku każdego kwadratu nakładać małą łyżeczką farsz. Pierożki sklejać po przekątnej w trójkąt, a następnie sklejać rogi trójkąta, zawijając uszko wokół palca.

Gotować w osolonej wrzącej wodzie, dopóki uszka wypłyną.

 

FARSZ:

Grzyby zalać wodą i odstawić na noc. Gotować około 40 minut.
Cebulę podsmażyć na oleju. Wraz z grzybami zmielić. Doprawić solą i pieprzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: