Start » Chleby, bułki na zakwasie

Vermont Sourdough

24 maja 2012 0 Komentarzy

Tak się zazwyczaj składa, że chleby na zakwasie piekę późno w nocy. A kończy się to, pałaszowaniem gorącego chleba z rozpuszczonym pod wpływem ciepła masłem…I tak też było z tym bochnem. A chleb ten, choć głównie z białej pszennej mąki, z niewielkim tylko dodatkiem mąki żytniej,wyszedł bardzo smaczny.
Konsystencja cista umożliwia ukształtowanie go i pieczenie bez formy.
W obawie, że nie zdąży mi wyrosnąć na czas, dodałam drożdże (na połowę składników: 6 g).
Piekłam na kamieniu. Chleb miał rewelacyjną, chrupiącą skórkę, także od spodu.
Piekłam z połowy porcji. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba.

Rewelacyjny, stąd

 

Zdjęcie – Krzysztof Ziółkowski

vermont sourdought

vermont sourdought

 

ZACZYN:

  • 136 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 168 g wody
  • 2 łyżki zakwasu żytniego /pszennego

CIASTO WŁAŚCIWE:

  • 680 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 90 g mąki żytniej razowej
  • 420 g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn

ZACZYN:

Wszystkie składniki wymieszać, przykryć szczelnie folią, pozostawić w temperaturze pokojowej na 12 – 16 godzin.

CIASTO WŁAŚCIWE:

Wszystkie składniki na ciasto właściwe, poza solą, wymieszać. Przykryć szczelnie i pozostawić na 20 – 60 minut w temperaturze pokojowej.Dodać sól i zmiksować  przez 2 minuty. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na około 2,5 godziny, do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto dwukrotnie złożyć, co 50 minut.

Ciasto podzielić na 2 części i uformować bochenki. Ułożyć w koszu do wyrastania mocno wysypanym mąką i zostawić na 2 – 2,5 godziny do wyrośnięcia (można również zostawić na 8 godzin do wyrośnięcia w temperaturze 10 stopni C lub do 18 godzin w temperaturze 6 stopni C).

Piec w temperaturze 235 stopni C przez 40 – 45 minut, z parą wodną przez pierwsze 10 minut.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: