Start » Warzywa

Warzywa z kruszonką orzechową

30 listopada 2014 0 Komentarzy

Przepis z  moimi zmianami z książki : ” Kuchnia wegetariańska” Nicola Graimes.

warzywa z kruszonką orzechową

warzywa z kruszonką orzechową

 

  • 100 g bobu (mrożonego)
  • 200 g marchwi, obranej
  • 150 g fasolki szparagowej
  • 300 g cukinii
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz

KRUSZONKA:

  • 70 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 70 g pokruszonego chleba razowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 25 g masła
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • chili w proszku
  • sól

Bób i fasolkę ugotować na parze. Marchew pokroić w słupki, gotować na parze około 12 minut. Osobno ugotować pokrojoną także w słupki cukinię -około 10 minut.
Warzywa wymieszać, polać oliwą wymieszaną z musztardą, doprawić solą i pieprzem.

 

KRUSZONKA:

Rozgrzać oliwę i masło, wrzucić okruszki chleba i mieszając smażyć około 5 minut. Dodać czosnek i odrobinę chili oraz orzechy. Smażyć jeszcze kilka minut.
Kruszonką posypać warzywa i podawać.

 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: