Start » Warzywa

Warzywa z orzeszkami ziemnymi

8 lutego 2015 0 Komentarzy

Afrykańskie danie z batatami i w oryginalnym przepisie specjalnym gatunkiem banana do gotowania, którego pominęłam. Zasadniczy smak potrawie nadają orzeszki arachidowe. Nie wiem na ile typowym produktem dla Etiopii jest koncentrat pomidorowy, który występuje w tym przepisie, ale nie będę się czepiać. :) .
Potrawa z pewnością dla tych, którzy lubią poznawać nowe smaki.

Przepis z niewielkimi zmianami z książki: ” Kuchnia wegetariańska świata” Angelika Ilies

warzywa po etiopsku

warzywa po etiopsku

 

  • 1 cebula
  • 1 czerwone chili
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 l wywaru warzywnego
  • 250 g orzeszków ziemnych /masła orzechowego
  • 600 g batatów
  • 1 bakłażan
  • 250 g dyni  / cukinii
  • 200 g kukurydzy mrożonej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz

 

Cebulę drobno posiekać, chili wypestkować, pokroić w drobną kostkę.
W garnku stopić masło, podsmażyć cebulę z chili na złoty kolor.
Dolać wywar, orzeszki ziemne, wymieszać.
Batata i dynię obrać. Wraz z bakłażanem pokroić na kawałki. Wrzucić do garnka z orzechami, dodać kukurydzę.
Doprawić solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: