Wegańska dróżdzówka śliwkowo-migdałowa
To nie jest zwykłe ciasto drożdżowe ze śliwkami . To jest rewelacyjne połączenie kwaśnych śliwek ze słodkim marcepanem. Całość uwieńczona migdałową kruszonką. Ciężko nie sięgać po następne kawałki…
CIASTO:
- 360-380 g mąki
- 250 ml mleka sojowego
- 50 g cukru trzcinowego
- 70 g masła roślinnego
- 10 g drożdży
- szczypta soli
NADZIENIE ŚLIWKOWO-MARCEPANOWE:
- 650 g śliwek
- 200 g marcepanu, najlepiej w czekoladzie
KRUSZONKA:
- 100 g mąki
- 50 g masła roślinnego
- 50 g ksylitolu /cukru trzcinowego
- kilka kropli ekstraktu migdałowego
CIASTO:
Ciepłe mleko wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić pod przykryciem, aż powstanie zaczyn. Dodać mąkę, roztopione, ostudzone masło, sól. Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia.
Przełożyć do formy o wymiarach 25 cm na 20 cm.
NADZIENIE ŚLIWKOWO-MARCEPANOWE:
Marcepan pokroić w małą kostkę. Rozsypać równomiernie na cieście.
Śliwki wypestkować i przełożyć na marcepan.
Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1 h.
KRUSZONKA:
Składniki kruszonki wymieszać, przełożyć do lodówki.
Na wyrośnięte ciasto wyłożyć kruszonkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40-45 minut.

Dodaj komentarz!