Start » Ciasta drożdżowe

Wegańska dróżdzówka śliwkowo-migdałowa

5 października 2018 0 Komentarzy

To nie jest zwykłe ciasto drożdżowe ze śliwkami :) . To  jest rewelacyjne połączenie kwaśnych śliwek ze słodkim marcepanem. Całość uwieńczona migdałową kruszonką. Ciężko nie sięgać po następne kawałki…

 

wegańska drożdżówka migdałowo-śliwkowa

wegańska drożdżówka migdałowo-śliwkowa

 

CIASTO:

  • 360-380 g mąki
  • 250 ml mleka sojowego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 70 g masła roślinnego
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli

NADZIENIE ŚLIWKOWO-MARCEPANOWE:

  • 650 g śliwek
  • 200 g marcepanu, najlepiej w czekoladzie

KRUSZONKA:

  • 100 g mąki
  • 50 g masła roślinnego
  • 50 g ksylitolu /cukru trzcinowego
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego

 

CIASTO:

Ciepłe mleko wymieszać z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić pod przykryciem, aż powstanie zaczyn. Dodać mąkę, roztopione, ostudzone masło, sól. Zagnieść ciasto. Odstawić pod przykryciem na około 1 h do wyrośnięcia.
Przełożyć do formy o wymiarach 25 cm na 20 cm.

NADZIENIE ŚLIWKOWO-MARCEPANOWE:

Marcepan pokroić w małą kostkę. Rozsypać równomiernie na cieście.
Śliwki wypestkować i przełożyć na marcepan.

Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1 h.

KRUSZONKA:

Składniki kruszonki wymieszać, przełożyć do lodówki.

 

Na wyrośnięte ciasto wyłożyć kruszonkę.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 40-45 minut.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: