Start » Sałatki warzywne

Wegańska sałatka z tofu wędzonym

22 stycznia 2019 0 Komentarzy

Prosta, uniwersalna sałatka, która bardzo często gości na naszym stole. Zamiast tofu wędzonego można dodać cieciorkę, wzbogacić o orzechy włoskie czy np. pestki granata.

 

sałatka wegańska z tofu wędzonym

sałatka wegańska z tofu wędzonym

  • 100 g mieszanki sałat
  • pęczek zielonej pietruszki (porządny, nie taki marketowy)
  • 50 g ulubionych kiełków, np. rzodkiewki
  • 75 g czarnych oliwek
  • czerwona papryka
  • pół ogórka szklarniowego
  • pęczek rzodkiewek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • kostka tofu wędzonego  (180 g)
  • garść ziaren dyni
  • garść ziaren słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego

SOS:

  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka musztardy
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

 

SOS:

Składniki sosu wymieszać.

 

Warzywa pokroić na kawałki, tofu w drobną kostkę. Wymieszać z ziarnami słonecznika i dyni oraz zmielonym siemieniem lnianym.

Połączyć z sosem, ponownie wymieszać.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: