Wegańska sałatka z tofu wędzonym
Prosta, uniwersalna sałatka, która bardzo często gości na naszym stole. Zamiast tofu wędzonego można dodać cieciorkę, wzbogacić o orzechy włoskie czy np. pestki granata.
- 100 g mieszanki sałat
- pęczek zielonej pietruszki (porządny, nie taki marketowy)
- 50 g ulubionych kiełków, np. rzodkiewki
- 75 g czarnych oliwek
- czerwona papryka
- pół ogórka szklarniowego
- pęczek rzodkiewek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- kostka tofu wędzonego (180 g)
- garść ziaren dyni
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
SOS:
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka musztardy
- szczypta cukru
- sól
- pieprz
SOS:
Składniki sosu wymieszać.
Warzywa pokroić na kawałki, tofu w drobną kostkę. Wymieszać z ziarnami słonecznika i dyni oraz zmielonym siemieniem lnianym.
Połączyć z sosem, ponownie wymieszać.

Dodaj komentarz!