Start » Ciasta kruche

Wegańska szarlotka z budyniem

24 września 2018 0 Komentarzy

Pyszny kruchy placek z rewelacyjną masą jabłkową, której bazą są nie tylko owoce, ale i sok z jabłek. Prosty w wykonaniu, ale jeśli nie chce się wam piec spodu wypróbujcie samą masę :) jako deser, bez pieczenia.

wegańska szarlotka z budyniem

wegańska szarlotka z budyniem

CIASTO:

  • 250 g mąki krupczatki
  • 150 g zimnego oleju kokosowego/margaryny
  • 3 łyżki zmielonego ksylitolu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

NADZIENIE:

  • 1 kg jabłek
  • 750 ml soku jabłkowego
  • 100 g ksylitolu
  • 3 opakowania budyniu waniliowego/ śmietankowego bez cukru
CIASTO:

Posiekać tłuszcz, wymieszać z pozostałymi składnikami i szybko zagnieść ciasto. Włożyć ciastem formę o średnicy 24 cm, schłodzić w lodówce przez 1 h.

Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

NADZIENIE:

Sok wymieszać z budyniami i ksylitolem.  Zagotować, mieszać, aż masa zacznie gęstnieć.
Jabłka utrzeć. Dodać do budyniu.

 

Masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 175 stopni C.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: