Start » Wypieki wytrawne

Wegańska tarta z brukselką i karczochami

17 marca 2019 0 Komentarzy

Tarta na moim ulubionym gryczanym spodzie, ale z dodatkiem  „jajka” lnianego dla lepszego związania ciasta.
Wykorzystałam zamrożoną brukselkę oraz karczochy ze słoika, ale równie dobrze można użyć innych warzyw.
Całość zatopiona jest w wegańskim beszamelu, który idealnie się sprawdzi w innych zapiekanych daniach.

 

tarta wegańska brukselka, karczochy

tarta wegańska brukselka, karczochy

CIASTO:

  • 75 g zmielonego słonecznika
  • 75 g mąki gryczanej
  • szczypta soli
  • 10 g (1 łyżka) maranty trzcinowej
  • 50 g oleju kokosowego
  • 35 ml zimnej wody
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki gorącej wody
NADZIENIE WARZYWNE:
  • kilka brukselek  (około 8 sztuk) przekrojonych na pół
  • słoik karczochów w zalewie (285 g)
  • kawałek czerwonej cebuli
  • garść ziaren dyni
  • łyżka ziaren konopi

BESZAMEL:

  • 2 łyżki (25 g) oleju kokosowego
  • 40 g mąki z cieciorki
  • 1 łyżka musztardy
  • 450 ml mleka sojowego
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
CIASTO:
Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą i odstawić na 15 minut.
Olej roztopić. Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto. Przełożyć do formy do tarty, rozpłaszczyć rękami. Popdopiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.
Wyjąć z piekarnika.
NADZIENIE:
Brukselki gotować około 5 minut na parze. Karczochy odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić na piórka.
Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie. Posypać cebulą.
Zalać beszamelem.

BESZAMEL:

Roztopić w garnki olej, dodać mąkę z cieciorki i energicznie mieszać. Dodać musztardę. Stopniowo wlewać mleko, wciąż mieszając. Jak masa zacznie gęstnieć dodać płatki drożdżowe i przyprawy. Zdjąć z ognia.

 

Całość zapiekać jeszcze około 25 minut.
Po upieczeniu posypać ziarnami dyni i nasionami konopi.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: