Start » Wegańskie odpowiedniki

Wegański jogurt kokosowy

27 września 2017 0 Komentarzy

Jogurty na mleku roślinnym mają to do siebie, że są o wiele rzadsze od tradycyjnych na mleku krowim. Jako zagęstniki stosuje się np. pektyny, agar czy kaszę jaglaną (uprzednio ugotowaną i zblendowaną). Spotkałam się nawet z przepisem gdzie dodaje się ugotowaną fasolę. Przepis z pewnością do wypróbowania.
Aby powstał jogurt mleko trzeba zaszczepić odpowiednimi bakteriami. Na rynku są dostępne tz. zakwaski w saszetkach.
Można je zakupić przez internet, patrz tutaj, w wielu miastach także stacjonarnie. Wykaz sklepów także na podanej przeze mnie stronie.
Można także użyć niektórych probiotyków z apteki. Następny jogurt będę próbowała robić właśnie w ten sposób.

Poniższy przepis na jogurt uwzględnia jako zagęszczacz agar. Dodałam go według zaleceń na opakowaniu tj. 7 g na litr, ale jogurt wyszedł dla mnie zbyt zbity. Jednak przed podaniem dosłownie chwilę traktuję go blenderem ręcznym co zdecydowanie poprawia jego konsystencję.

Moja pierwsza próba z wegańskim jogurtem była nieudana. Tym razem użyłam jogurtownicy i jogurt wyszedł bezproblemowo. Jednak przy jogurtach na krowim mleku nigdy nie musiałam używać tego typu urządzenia.

UWAGA: Cukru nie należy zastępować ksylitolem, gdyż nie jest on cukrem, który jest potrzebny bakteriom jako pożywka.

 

jogurt wegański na agarze

jogurt wegański na agarze

  • litr mleka kokosowego
  • agar (w zależności od zleceń producenta, u mnie 7 g)
  • 2 daktyle suszone /łyżeczka cukru
  • 1 saszetka zakwasków np. do JOGURTUuVIVO /probiotyk z apteki *

 

Mleko zagotować, dodać agar i dokładnie wymieszać. Dodać cukier lub daktyle (w przypadku daktyli  całość zblednować). Odstawić do częściowego ostudzenia. Gdy płyn osiągnie temperaturę około 40 stopni dodać zakwaski. Przelać do jogurtownicy i odstawić na 12 h.
Przechowywać w lodówce.

 

 

* W wersji wegetariańskiej można użyć jogurtu naturalnego w ilości około 150 ml,  zamiast zakwasków.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: