Start » Dodatki

Wegański parmezan

19 października 2016 0 Komentarzy

Wegański ser w postaci zmielonej. Idealny do wielu potraw na gorąco. Niezbędnym składnikiem są tu płatki drożdżowe, czyli nieaktywna postać drożdży, które nie fermentują w przewodzie pokarmowym, ale dostarczają minerały i witaminy. Płatki drożdżowe ze względu na ich podobieństwo smakowe do sera, wykorzystywane są często w diecie wegańskiej właśnie jako substytut sera.
Można je znaleźć np. w sklepach internetowych. W Gdańsku, płatki drożdżowe stacjonarnie kupuję w wegańskim sklepie „Spożyvczak” na ul.  Grażyny 12, niedaleko wegańskiej knajpy Avocado.
Przepis na ser pochodzi z książki „Minimalist Baker. Prosto, smacznie, wegańsko” – Dana Shultz.
Podobna receptura na wegański parmezan tutaj.

 

wegański parmezan

wegański parmezan

  • 90 g nerkowców
  • 9 g ( 3 łyżki) płatków drożdżowych
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego

Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania drobnego proszku. Przechowywać w lodówce do kilku tygodni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: