Wegańskie ciasto kokosowe
Przepis na kolejny wegański a la sernik. Bazowym składnikiem są tu nerkowce. Masa, dzięki dodatkowi agaru jest zwarta i dobrze się kroi.
SPÓD:
- 1 szklanka daktyli
- 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych /słonecznika
- 2 łyżki oleju kokosowego
WIERZCH:
- 1 1/2 szklanki nerkowców
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- skórka starta z pomarańczy
- 1/3 szklanki soku z pomarańczy
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżeczki agaru
- 3 łyżki wiórków kokosowych
SPÓD:
Daktyle zalać wodą, odstawić na 1 h. Odcedzić. Zblendować na gładką masę. Wymieszać z olejem kokosowym i orzechami.
Wyłożyć dno foremki o średnicy 21 cm.
WIERZCH:
Nerkowce zalać wodą na kilka godzin. Odcedzić. Zmiksować . Wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi, syropem z agawy, mlekiem kokosowym.
Agar zalać odrobiną wody, wymieszać. Połączyć z pozostałym składnikami, zagotować. Masę przelać na spód i odstawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz!