Start » Ciasta bez pieczenia

Wegańskie ciasto kokosowe

5 grudnia 2016 0 Komentarzy

Przepis na kolejny wegański  a la sernik. Bazowym składnikiem są tu nerkowce.  Masa, dzięki dodatkowi agaru jest zwarta i dobrze się kroi.

wegańskie ciasto kokosowe

wegańskie ciasto kokosowe

SPÓD:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych /słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego

WIERZCH:

  •  1 1/2 szklanki nerkowców
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1/3 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżeczki agaru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych

 

 

SPÓD:
Daktyle zalać wodą, odstawić na 1 h. Odcedzić. Zblendować na gładką masę. Wymieszać z olejem kokosowym i orzechami.
Wyłożyć dno foremki o średnicy 21 cm.

 

WIERZCH:
Nerkowce zalać wodą na kilka godzin. Odcedzić. Zmiksować . Wymieszać z sokiem i skórką pomarańczową, wiórkami kokosowymi,  syropem z agawy, mlekiem kokosowym.
Agar zalać odrobiną wody, wymieszać. Połączyć z pozostałym składnikami, zagotować. Masę przelać na spód i odstawić do zastygnięcia.
Przechowywać w lodówce.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: