Start » Pasty, pasztety

Wegańskie „masło”

28 listopada 2018 0 Komentarzy

Masła nie jem od dawna, ale czasem go brakuje, to fakt. Jeszcze nie trafiłam na zdrowy i smaczny zamiennik.Niestety, ostatnie naukowe doniesienia zdetronizowały wychwalany jeszcze niedawno olej kokosowy, niezależnie od tego czy jest rafinowany czy nie.
Jednak odkąd znalazłam poniższy przepis, od czasu do czasu pozwalamy sobie na użycie takiego smarowidła.

Lecytynę sojową kupuję w aptece Gemini.

Przepis pochodzi z książki: ” Wegańska spiżarnia” Miyoko Schinner.

 

masło wegańskie

masło wegańskie

  • 1/2 szklanki mleka sojowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki stopionego rafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki lecytyny sojowej w płynie (w granulkach użyć 4 łyżeczki)

 

Wszystkie składniki zmiksować około minuty. Przelać do foremek, najlepiej silikonowych. Włożyć do lodówki.

Po kilku godzinach masło stwardnieje.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: