Start » Wypieki wytrawne

Wegańskie muffiny z jarmużem i suszonymi pomidorami

5 listopada 2017 0 Komentarzy

Wegańskie, bezglutenowe, wytrawne muffinki. Fajny zamiennik kanapek na wynos, a także dobry sposób na przemycenie nieco jarmużu:).

muffiny kukurydziane bezglutenowe wytrawne

muffiny kukurydziane bezglutenowe wytrawne

 

  • 150 ml mleka migdałowego
  • 180 g mąki kukurydzianej
  • 120 g mąki z ryżu brązowego
  • 60 g mąki z cieciorki
  • 3o g mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml wody
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki suszonej bazylii
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 75 g posiekanych pomidorów suszonych z zalewy
  • 75 g czarnych oliwek, posiekanych
  • 60 g ziaren słonecznika
  • 60 g liści jarmużu, drobno posiekanego
  • 120 ml oleju rzepakowego lub kokosowego (rozpuszczonego)

 

Wymieszać mleko migdałowe z octem, odstawić.
Wymieszać mąkę kukurydzianą, ryżową, siemię lniane, sól, proszek do pieczenia, sodę.
W drugiej misce wymieszać mąkę z cieciorki z wodą.
Wymieszać bazylię, czosnek, pomidory suszone, oliwki, jarmuż, słonecznik i olej.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać.
Przełożyć do foremek na muffinki (około 12 większych sztuk).
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez około 15 minut.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: