Start » Placki, racuchy

Wegańskie placki jaglane

25 listopada 2017 0 Komentarzy

Placki z kaszy jaglanej, bez dodatku jajek, na roślinnym jogurcie (u mnie owsiany). Rewelacyjnie się je smaży na patelni dostosowanej do smażenia bez tłuszczu.

Podawać z sosem jogurtowym i /lub kawałkami owoców.

placki jaglane

placki jaglane

PLACKI:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 3-4 mąki owsianej
  • 2-3 łyżki jogurtu roślinnego
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli
  • ew. olej do smażenia
SOS:
  • 200 g jogurtu roślinnego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki imbiru
  • wanilia
DODATKOWO:
  • płatki migdałowe

PLACKI:

Kaszę jaglaną ugotować, zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami.
Na patelni rozgrzać olej (w przypadku patelni wymagających użycia tłuszcz do smażenia), wykładać łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano.

SOS:

Z wanilii wydłubać ziarenka. Składniki sosu wymieszać. Polać placki.
Posypać płatkami migdałowymi.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: