Start » Placki, racuchy

Wegańskie placki jogurtowe

16 grudnia 2017 0 Komentarzy

Szybki przegląd lodówki i zamrażarki zaskutkował tymi oto plackami z jogurtu gryczanego i malin.
Można użyć oczywiście innego jogurtu, ważne by był w miarę gęsty (porównywalny z jogurtem greckim).
Placki wychodzą lekkie  i bardzo smaczne, a co ważne, są bardzo szybkie w wykonaniu.

Z podanych składników wychodzi około 10 sztuk.

 

placki jogurtowo-owsiane

placki jogurtowo-owsiane

  • 200 g jogurtu wegańskiego
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g malin (mrożonych)
  • 3-4 łyżki erytrolu / ksylitolu
  • 1 -2  łyżeczki wody różanej
  • olej do smażenia

OPCJONALNIE:

  • syrop klonowy /daktylowy

 

 

Wszystkie składniki wymieszać (malin mrożonych nie rozmrażać). Łyżką nakładać ciasto na rozgrzaną patelnię i smażyć placki kilka minut z obu stron.

Podawać z syropem klonowym czy posypane mielonym erytrolem

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: