Wegańskie szaszłyki
Szaszłyki z wędzonym tofu. Bardzo proste w wykonaniu, wymagające tylko nieco czasu.
Ilości składników są podane orientacyjnie, gdyż wszystko zależy od tego na jak duże kawałki pokroimy warzywa.
Podawać np. z kaszą i ulubionym sosem.U nas były serwowane z kaszą orkiszową i sosem grzybowym.
- 500 g małych pieczarek
- czerwona papryka, pokrojona na kawałki
- żółta papryka, pokrojona na kawałki
- 2 małe cukinie, pokrojone w krążki
- 150 g czarnych oliwek
- 150 g suszonych pomidorów z oleju, pokrojonych na kawałki
- 3 małe cebule, pokrojone w talarki
- 3 małe czerwone cebule, pokrojone w talarki
- 450 g różyczek brokułu
- 180 g wędzonego tofu, pokrojonego w kostkę
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Pieczarki umyć. Podsmażyć około 7 minut na oleju, doprawiając solą i pieprzem. Odsączyć.
Na patyczki do szaszłyków nadziewać na zmianę wyżej wymienione składniki. Na brzegach najlepiej spisują się pieczarki oraz końce cukinii.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 30 minut.

Dodaj komentarz!