Start » Ryż

Wegetariański ryż smażony (Khao phad jay)

29 grudnia 2013 0 Komentarzy

Kolejne danie z Tajlandii.  Przepis na nie znalazłam w książce Kena Hom ” Łatwa kuchnia tajska”, ale poddałam je małym zmianom.
Książa zawiera 40 przepisów, w tym niestety sporo mięsnych. Nie brakuje w niej pięknych fotografii. Na początku mamy opis najbardziej popularnych w kuchni tajskiej składników. Stąd dowiedziałam się  tym, że istnieją 2 rodzaje sosów sojowych:

  1. jasny (o jaśniejszej barwie i większej zawartości soli) używany głównie do gotowania i smażenia
  2. ciemny (gęstszy i bardziej wyrazisty w smaku, otrzymywany w dłuższym procesie fermentacji soi) stosowany na surowo i do duszenia.
smazony ryz wege

smazony ryz wege

 

 

  • 200 g ryżu brązowego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki zmiażdżonego czosnku
  • mała posiekana cebula
  • 200 g fasolki szparagowej (dałam mrożoną)
  • mała marchewka, pokrojona w słupki
  • papryka, pokrojona w paseczki
  • 200 g kukurydzy mrożonej ew. konserwowej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki żółtej pasty curry (kupiłam tutaj)
  • pieprz

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać fasolę szparagową, marchew, paprykę i kukurydzę). Smażyć 3 minuty. Wlać sos sojowy i pastę curry, przyprawić pieprzem. Gotować około 10-15minut, aż fasola będzie miękka. Pod sam koniec dodać ryż i wymieszać.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Dodaj komentarz!

Dodaj komentarz lub trackback ze swojej strony. Możesz także śledzić komentarze w kanale RSS.

Bądź miły. Dbaj o poprawność gramatyczną. Pisz na temat. Nie spamuj.

Możesz używać następujących poleceń:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Blog współpracuje z serwisem Gravatar. Aby wyświetlić swój avatar przy komentarzu, zarejestruj się na Gravatar.

Proszę pozostawić te dwa pola tak jak są: